یادداشت وارده به یزدفردا :
اندکی هم به فکر دیگران باشیم
بسمه تعالی
میلاد مسعود حضرت ختمی مرتبت محمّد مصطفی (ص) و امام جعفر صادق (ع) مبارکباد
در سال نوآوری و شکوفایی جا دارد تفکر جای خود را باز نماید و آن هم تفکری که ساعتی از آن بهتر از هفتاد سال عبادت باشد. متأسفانه آنچه که مبتلا به اکثر ما گردیده فکر کردن درباره خود و امورات جاری زندگی مادی است که ارزش چندانی هم نداشته و هر کسی می خواهد گلیم خودش را از آب بکشد و بقدری این مشغله های مادی دامن گیرمان شده که بعضی از مواقع واجبات دینی را فدای آن می نماییم. از نماز اول وقت گرفته تا خمس و زکات و امر به معروف و نهی از منکر و...
بیاییم اندکی خود را با آن کلام گهر بار« الجار ثم الدار» که همه با آن آشنا هستیم هماهنگ کنیم. در کنار اندیشیدن به مسائل خود اندکی هم به فکر دیگران باشیم و برای اینکه گره ای از کار مردم باز نماییم چاره اندیشی کنیم که چه بسا خیر و برکات این کار در وهله اول به خودمان باز گشت دارد. آن جریان حضرت موسی علیه السلام را پس از فرار از مصر داریم که در آن وضعیت دشوار به فکر کمک به دیگری افتاد و همین موجب گشایش کار او شد.
یکی از مشکلات استان کویری یزد کمبود نزولات آسمانی است که دلایل مختلفی می تواند داشته باشد و در این باره می توان فکر نمود و برای حل این مشکل چاره اندیشی کرد. از گذشته های دور هم مردم به این فکر بودند و از مناطقی چون مهریز و تفت که وضع بهتری داشته آب را توسط قنات به یزد منتقل کردند و از حدود نیم قرن پیش نیز انتقال آب زاینده رود به یزد مطرح گردید که در چند سال گذشته نتیجه داد. طرح دیگری هم در خصوص باروری ابرها در سالهای گذشته اجرا گردید که با توجه به هزینه بالای آن ثمرات آنچنانی نداشت و مواد شیمیایی بکار رفته نیز اثرات نامطلوبی بر طبیعت و درختان دارد. اینها راههای طبیعی است که باید دنبال می شد و هر چه هم در این زمینه تلاش شود مفید است.
اما یک راه میان بر دیگری هم وجود دارد که ماوراء طبیعی است و استفاده نکردن از آن هم عاقلانه نمی باشد. مخصوصاً برای کسی که راههای طبیعی را رفته و به نتیجه مطلوب نرسیده راه ماوراء طبیعی بهتر جواب می دهد. در این زمینه نیز عوامل حبس نزولات آسمانی و راه آزاد شدن آن قابل شناسایی و بررسی است. اگر چه استان یزد در منطقه جغرافیایی خاصی قرار دارد که طبیعتاً نباید انتظار این را داشت که مانند شمال کشور بارندگی در آن صورت گیرد اما انتظار بارش میانگین منطقی است. در سالی که گذشت نه اینکه در یزد بارندگی مناسب نداشتیم بلکه در بسیاری از مناطق کشور شاهد کاهش نزولات جوی بودیم و این برای استان کویری یزد زنگ خطر بیشتری دارد، جرا که سرشاخه آب زاینده رود نیز منشاء آن بارندگی است و دیدیم که چند سال قبل زاینده رود کاملاً خشک گردید. اگر زمانی آب در مناطق چهار محال و اصفهان و خوزستان که از هزاران سال پیش از سرچشمه های کارون استفاده می کردند کاهش چشمگیر داشته باشد هیچ تضمینی برای رسیدن آب به یزد وجود ندارد. اما آنچه که در خصوص دلایل حبس نزولات آسمانی به گوشه ای از آن می توان اشاره نمود:
1- مسئله اسراف آب است که بسیاری آن را رعایت نمی کنند « در عید فطر سال گذشته مقام معظم رهبری در زمینه اسراف هشدار دادند». اسراف آب در هر جا بد است ولی در استانی مثل یزد بدتر است. اسراف آب از سوی هر کسی باشد بد است ولی از سوی نهادهای رسمی و متولیان امور از جمله شهرداری بدتر است چرا که سرمایه مناسب برای بهینه سازی مصرف آب دارند ولی توجه یا... ندارند. در گذشته که کوچه ها و بسیاری از جاها خاکی بود برای تمیز کردن آن خانمها کمی آب می پاشیدند بعد جارو می زدند ولی این روزها اکثراً شلنگ به دست این کار را انجام می دهند که فراتر از اسراف بلکه تبذیر است.
2- کفران نعمتهای الهی: در سالهایی که بارندگی های خوبی اتفاق می افتد به جای اینکه ما شکر این موهبت را به جا آوریم بسیاری از آن غافلیم و عده ای هم لهب و لعب را در کنار آثار این برکات بر خود فرض می دانند و محلهایی چون غربال بیز و آبشار و مناطق خوش آب و هوای کوهستانی گناه و معصیت بر عبادت و بندگی فزونی می یابد و کسانی هم که به قصد صحیح به این مناطق می روند با مشاهده صحنه های گناه، با سکوت خود به جمع آنان می پیوندند.
3- زیر پا گذاشتن عدالت از سوی قضات: یکی دیگر از دلایل حبس نزولات آسمانی قضاوت ناعادلانه بعضی قضات نقل شده که این هم متأسفانه با شدت و ضعف مبتلا به جامعه ما می باشد. حجم وسیع اختلافات و دعواها که هیچ در شأن مسلمانی ما نیست و لزوم افزایش قاضی و بعضی قضاتی که با اندک درس خواندن و طی نکردن مراحل تزکیه نفس در کنار بعضی از وکلایی که هدفشان پول است و پول و این همه قوانین متنوع و شاید نفوذ پذیری دستگاه قضایی و قضات از اشخاص حقیقی و حقوقی و ... حکم کردن به عدالت را مشکل می نماید.
موارد زیاد دیگری برای حبس نزولات آسمانی وجود دارد که در فرصتهایی باید مورد توجه قرار گیرد.
راه آزاد شدن نزولات آسمانی:
1- بدیهی است، اگر از آنچه که موجب حبس باران است دوری نماییم مانعی را از سر راه برداشته و امیدواری برای آزاد سازی بیشتر و بیشتر می گردد و این حاصل نمی شود مگر با تلاش و زحمت که از طریق امربه معروف و نهی از منکر نیز قابل دسترسی است.
2- دعا برای باران یکی از راههای کوتاه برای این منظور است که با آداب و شرایطی که دارد انجام می شود. اگر نمی توانیم همه عوامل حبس باران را با آن مقابله کنیم دعا که می توانیم. ابتدا مردم نزد بزرگ شهرشان می روند و از او برای خواندن نماز باران دعوت می کنند و او نیز با گذشتن از آبروی خود این دعوت را اجابت می کند.
3- اگر بخواهیم در سال جاری استان کویری یزد از این مزیت بهره مند شود باید هر چه زودتر دست به کار شویم چرا که زمینه طبیعی این امر در همین ماه بیشتر فراهم است تا ماههای دیگر، از طرفی هر امر خیری را باید به جا و زود انجام داد. دعای باران در ماه فروردین به جاتر از تیرماه است.
4- پیشنهاد نگارنده به مردم دارالعباده یزد این است که در آستانه دهم فروردین کمر همت بسته و برای یک دعای باران همت گمارند و هرکسی قدمی در این زمینه بردارد و منتظر این نباشیم که دیگران حرکت نموده و ما دنباله رو باشیم.
5- محلّ مناسب برای دعای باران گلزار شهدای گمنام در خلد برین پیشنهاد و قشر زحمت کش دامداران نیز زحمت فراهم کردن شرایط مخصوص دعای باران را قبول نموده و یک روز قبل احشام را مستقر کنند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 14,مه,2025